Friday, 24 July 2015

Si Kembar terkena Impetigo? Apakah Impetigo?

Assalamualaikum^^

Nak cerita pasal kesihatan sket kalini,..kesahnya..sikembar ku Dina Alma & Dini Akeila ni...


yes..mereka berdua ni lah..gambar takde kaitan dengan penceritaan..sesaja rasa nak tepek gambo ni^^

ok..mereka berdua ni memang kulit sensitip..yang biasa jadi..kulit diorang kering camni dan mama sapu ni jer dah ok balik.. kalini lain macam pulak..macam berkudis gitu..ni kali kedua kut..kali pertama dulu sampai atas hidung berkudis nya sian anak dara akuuu..^^ kalini jadik..memula sebijik je keluar macam gelembung cair..(mama tak amek gambar pulak..sepantas kilat sangat kejadian nya) die macam berair jernih je..satu je,...tiba2,...hahh merebak camni  

_

_

_

_




bisa air nya tu..kaler jernih tapi jahat..tetiba merebak camni..macam kudis buta kan..tapi doktor kata bukan..dalam gamba kat atas tu sebenarnya dah kurang sikit tu..dah kering sebab mama guna ubat tradisional yang opah diorang kasi...

berair lebih kurang camni hah.. melepuh lepuh


bawak jumpa Doktor..tanya doktor..anak sy ni enczima ke doktor sebab selalu ada sangat jangkitan kulit..doktor cakap bukan..tapi tak bagitau apa..bila dia prescribe ubat,..mama tengokla dia tulis Impetigo. Waktu dalam bilik Dr ade mentioned tapi takdan explain lelebih sebab si Dina Dini melasak sakan kat situ..dahla orang ramai kan memang taklah mama nak tanya macam2..mesti orang kata anak2 dia ni lasak semacam sakit hape datang spital ni^^ hahaa 



krim yang Dr prescribed tu (yang digaris dengan pen merah tu) takde stok so kena carik kat farmasi luar..antibiotik je ada..well kami tak mencarik pon sebab dah ada krim yang sesuai ngan diorang kat umah tu..


krim ni elok sangat! taktau nama apa. opah & cikyeen diorang beli kat kedai/farmasi cina kat kedah. susah dapat ni..mujurlah ada stok lagi kat umah opah..


see?berapa hari je dah elok..kering, menggelupas & tinggal parut je dah.

walaupon telan antibiotik sekali je kut padahal Dr suruh 4x sehari..hahaha payau giler kut a.biotik tu..sebab diorang ni suka makan ubat..lagi2 ubat demam..tapi yang ni takleh blah langsung kot bau nya pun dah semacam.

lupa nak kabo yang kena ni memula Dina...as usual lah nama pun sekantung waktu dalam perut dulu..so semua benda akan sama lah..sakit demam semua nak sama lah,..baik aje si Dina..Dini pulak lah..Dini lagi teruk rupanya..gitulah diorang ni..salah sorang akan memonopoli sakit itu..hmmm








ni gamba sikit2 je..terkini..dah naik sampai belakang tengkuk..n naik ke kepala jugak..mama dah cemas jugak sebab kat dahi pun ada..lagi2 waktu panas & berpeluh..kesian betol..mujur krim tu ada..a.biotik langsung tak telan, camne nak cepat baik.. Dina taknak2 pun dia pasrah kalau baba paksa minum..telan jugak dalam keterpaksaan..tapi si Dini memang keras hati..dia boleh kemam & keluarkan balik semula ..habeh meleleh2 satu badan..melekit2 kat baju semua memang mama hangin weiiii..hahaha

berair,..melepuh2..tangn pulak tak boleh duk diam..dia usik2,..kopek2..lagilahhh lambat baik

kat dahi,..

ohya.. Apakah Impetigo bytheway?oleh kerana Dr tak sempat explain..terpaksalah mama siasat dengan Mr Google..

Rupanya ada 2 jenis impetigo ni..mama rasa diorang punya Impetigo Bulosa @ Bullous Impetigo.. 

Impetigo bulosa

Impetigo bulosa terutama mempengaruhi bayi dan anak-anak muda dari 2 tahun. Hal ini menyebabkan rasa sakit, lepuh berisi cairan - biasanya di lengan batang, dan kaki. Kulit di sekitar melepuh biasanya merah dan gatal tapi tidak sakit. Lepuh, yang melanggar dan berkeropeng atas dengan kerak berwarna kuning, mungkin besar atau kecil, dan dapat berlangsung lebih lama dari luka dari jenis lain impetigo.


kan?dari penerangan nya tu..camtulah yang dialami sikembar..memang kulit melepuh, gatal tapi tak sakit..tu yang lincah semacam minah berdua tu waktu jumpa Dr..

lagi penjelasan in english version boleh baca kat sini http://www.healthline.com/health/impetigo#Overview1

antara gejala , punca & cara mencegah boleh baca kat sini http://umardanny.com/cara-mengobati-impetigo-bulosa-dan-impetigo-krutosa/

waktu search image impetigo..uiii banyak jenis..lagiii teruk2 rupanya..syukurla diorang tak seteruk tu..yang paling ade iras yang ni jelah kut


antara punca nya sebab kebersihan kan.. camne nak komen..kalau 24jam ngn kita takpela kan..mama pikir positif jelah..lagipun kulit diorang memang sensitif.. Doktor kata mungkin kena gigit serangga semut ke, nyamuk ke terus jadi melepuh dan merebak gitu. 

sian anak2 mama,..sekarang tengah nak pantau Dini biar sembuh sepenuhnya.. :(